click here :)

Isnin, 7 Disember 2015

Note #87 : Hostel/Hotel di Jepun

Dengan nama Allah Ar-Rahman, Ar-Rahiim


Kyoto (Kyoto Hostel Ryokan):
Kyoto Hostel Ryokan on Google map - klik utk jarak dan lokasi

Nama je ada ryokan, tp bukan ryokan sangat pon. Guesthouse ni di kawasan perumahan, ada 3 tingkat (termasuk ground floor), kalau dapat floor paling atas, renyah sikit la nak angkut backpack. Kami sewa bilik untuk 2 orang, ada bunkbed, dalam bilik ada pintu keluar ke beranda, kecik. Selesa biliknya sebab ada ruang yang cukup untuk letak beg dan solat, nak lepak makan-makan pon boleh. Bilik air share. Ada satu tandas kat tingkat 3, tapi bilik mandi di tingkat 2 sahaja. Tingkat 2 tu, ade sinki nak cuci muka, mesin basuh dan pengering pakaian, pengering rambut, tandas, dan bilik2 mandi. tanda dan bilik mandi diorang ni kecik2 je. Tapi selesa insyaAllah. Tandas la ada kureng sikit, kadang2 bebau.  nasib la kalo terkena kan. Of course share je laki ke perempuan ke, sebab dalam setiap bilik mandi ada ruang yang kering untuk salin pakaian.

Lokasi: stesen paling dekat ialah stesen Jujo, subway Karasuma. 2 stesen sahaja dari Kyoto Station. Jujo ni subway ye, kena jelas di situ. Dari Jujo ni ada banyak pintu keluar. Guna lif keluar kat lain, guna tangga tempat lain. Tapi area situ2 juga la. Kami panjat tangga mula2 tu, terus keluar kat simpang 4, ada circle K (convenient store) betul2 seberang jalan. Dari situ, terus je, dalam lebih kurang 300-400 meter ada lorong masuk ke kiri, kena pergi dalam sikit, blok ke 2 atau ke 3, belah kanan. Area situ lah guesthouse ni. Malam2 susah sikit cari. Kami silap masuk lorong, jumpa pintu belakang dulu. Nasib baik ada note kat situ mengatakan yang itulah guesthouse nye.

Tuan guesthouse ni Korean, namanya Paris (kelas kau pah). Orangnya mesra, tanya lah apa2 kat dia, dia sedia jawab. Masa hari last kat situ, aku mintak pakai telefon untuk call hotel di Nagoya, dia bagi guna henfon dia. Best lah borak2 dengan Paris dan mak dia. Masa hari last siap belajar sepatah dua bahasa melayu,pastu upload kat fb.

Free breakfast! Ada nasi, miso soup, roti, kopi, n boleh je mintak air kosong diorang kalo nak minum. Miso soup xtau halal ke x, aku tak makan khuatir tak halal. So makanlah nasi dengan kurma ayam adabi! hehe.

Harga: ~ RM440 untuk  2 malam, 2 orang,1 bilik

Nagoya (Eco-Hotel)
Eco Hotel on Google map - klik utk jarak dan lokasi

Yang ni pula, nama je hotel, tapi sebenarnya hostel je, Bilik air share. Hotel ni ada 5-6 tingkat la, setiap tingkat ada 2 tandas. Shower semua kat basement. Ada banyak shower kat basement, tapi xda bilik air setau aku. mesin basuh dan mesin kering pon ada, 200 yen basuh, 100 yen kering. Pengering rambut pun ada kat situ, lepas mandi boleh lepak2 kat meja luar tu keringkan rambut. Tapi muslimah xde lah nak buat gitu kan. Xda microwave, ada air panas je, kena masak sendiri pakai water heater. Kat setiap floor ada sinki, nak cuci muka, gosok gigi situ je. 

Eco hotel ni kaunter dia kat level 2, level ground tu xda apa2, lif pon x boleh guna dari situ. Lif tu khas untuk eco hotel je, so siapa2 nak guna memang kena lalu depan kaunter hotel, dia pergi semua floor termasuk basement, kecuali tingkat ground tu. Ade faham? Maaf lah kurang bagus explanation. Bilik kecik, muat2 je nak solat. Ada bunk bed juga untuk bilik 2 orang, Bilik kami tu, tangga katil nye goyang2, takut juga nak panjat. Tv pon ada. Overall rating ok je, sebab kita guna untuk tido malam je kan.

 Yang bestnya, kami sampai awal tau, sebelum masa check in, tapi sebab dah masuk waktu zohor, mintak dengan tuan hotel tu tempat solat, dia tanya besar mana, aku gitau la agak2 muat duduk jela kan, terus dia bagi kitorang masuk awal. Tapi kena rela jela bilik bau rokok, sebab diorang xsempat kemas betul2, xpe. Maksudnya orang tu berusaha nak bagi customer selesa dan penuhi permintaan customer. hari last sebelum kitorang keluar pon dia gelak2 bila kitorang bagi natto. Dia dah tau taste xsama.

Stesen terdekat ialah Nagoya Station, JR. Aonami line pon situ juga. Sangat senang sebab walking distance. Nak ke mana2 pon senang. Tepi hotel ada 7E, depan ada farmasi besar. Sebaris dengan hotel tu ada juga Bic Camera, kedai macam suermarket lah. Cuma dia dipisahkan oleh jalan, sebaris dengan hotel, api bangunan lain, Tsutaya pon sebaris gak.  Nak cari hotel ni senang, keluar ikut pintu yang ada Gin Tokei atau Jam Perak, cari 7e, tempat masuk hotel area situ. Kalau nak tau tempat gin tokei ni, tanya je sesiapa, mesti diorang tau sebab katanya gin tokei ni meeting point yg famous kat Nagoya Station tu. Gin tokei ni sebuah jam yang berdiri dalam stesen tu lah, tinggi sikit je dari orang2 yang tinggi. Hah, banyak landmark tu, harap membantu.

Harga: ~RM230 untuk 2 malam, 2 orang, 1 bilik.


Kawaguchiko (Koe House)
Koe's House on Google map - klik utk jarak dan lokasi

Lokasi sangat dekat dengan stesen Kawaguchiko. Boleh nampak dari stesen, kena masuk lorong sikit je. LAWSON pun dekat untuk beli makanan. Tempat tidurnya best juga, ada futon, boleh la rasa macam mana nobita tidur. Bilik besar. Ada microwave. Shower kat bawah, kena turun tangga. ada satu sinki x jauh dari tandas. Tapi xtau ada air panas atau x sebab kami menggigil guna air sejuk berus gigi. Kat sini memang sejuk, bangun pagi suhu 7 darjah celcius, menggigil nak mandi. T_T. Tandas bau, dan tradisional, tandas cangkung, satu perempuan, satu lelaki. Tapi yg lelaki ade extra tempat buang air kecik. Hati-hati lalu situ, jangan pandang kiri kanan, open sangat weh, cuma ada langsir yang xmembantu.

Harga : ~RM 460 untuk 2 malam, 2 orang, 1 bilik

Sebenarnya bilik kami sewa tu muat untuk 3 orang. Tapi sebab pergi berdua, share 2 jelah sewa nya.



Tokyo (Flexstay Inn Higashi-Jujo)
Flexstay Inn on Google map - klik utk jarak dan lokasi

Sini lah kami merasa dok hotel kat jepun. Kecik je biliknya, tapi selesa. Bilik lengkap dengan bilik air, dapur kecik, tv, bath robe,meja kecik dan ruang2 untuk letak barang, almari. Bilik air siap dengan bath tub. Boleh la berendam air panas juga. Selesa, dan murah.

Stesen yang paling dekat, JR Higashi jujo. Sebelah je dengan hotel. Yang jauh sikit, tapi dalam walking distance, stesen Jujo, JR juga. Dua stesen ni ada beza, beza laluan tren. Contohnya, Higashi Jujo, tren hiijau x lalu, tapi kat Jujo dia lalu. Jadi kena pandai2 cek laluan tren lah untuk memudahkan kerja. Kalau naik mana2 pon boleh, cuma ada yang kena tukar tren banyak kali la. Higashi Jujo x termasuk dalam JR Central tau. Kiranya kalau kita nak guna day pass JR Central, dia x cover sampai Higashi Jujo. Jadi kena bayar sendiri dari stesen last yang pass tu cover hingga ke stesen Higashi Jujo. Paham dak? Kalau x paham sila komen kat bawah akak jawab insyaAllah. Satu lagi, kami haritu tersilap exit, terpaksa jalan jauh untuk sampai hotel. Exit yang paling dekat ialah exit yang dekat dengan jambatan, tengok lah sendiri nanti.

Harga: ~ RM 290 untuk 2 malam, 1 bilik, 2 orang.


Itulah dia sedikit perkongsian pasal hotel. Bagi aku dan partner, kami selesa je dengan tempat2 yang kami stay ni. Kalau korang buat kajian yang lebih rinci, ada peluang untuk dapat yang lebih menjimatkan wang dan masa? Jadi bolehlah jadikan info ni sbg rujukan perbandingan ok. Tapi nak suggest juga korang try capsule hotel. Kawan yang aku jumpa kat sana tu bagi komen positif, katanya best sangat. Try 1 malam ke. Kata kawan aku tu, di kapsul hotel mereka, bilik lelaki dan perempuan diasingkan ikut aras. Maksudnya satu floor tu perempuan je, satu floor lain lelaki je. Bilik air best, kapsul selesa, besar katanya sb mungkin dia buat untuk saiz mat saleh, so dengan kita saiz asia ni dah selesa dah. Siap ada tv dalam tu. Aaah~ rugila aku x try. Takpe, len kali insyaAllah. Semoga bermafaat! :)



PS3: Do me a favor boleh? Follow instagram account saya pls,  search : poketto.clothing, atau klik sini  poketto.clothing dan sini Poketto Clothing on FB Thank you~

-kuroneko

7 ulasan:

Download film engsub berkata...

Tak terallu mahal ternyata ye ?

Qhaseh Shukour berkata...

Hukkk...banyak hostel yang toilet asing dari bilik ye. Kalau nak tidor hotel mahal ye kat Japang?

Qhaseh Shukour berkata...

Hukkk...banyak hostel yang toilet asing dari bilik ye. Kalau nak tidor hotel mahal ye kat Japang?

kuroneko berkata...

Itu saya tak pasti. Tp kalau yg jenis hostel gini mmg murah. Sy pg mmg bajet rendah, jd bila cari hotel, tengok mana yg ikt bajet je. lgpun hotel cuma utk bermalam. Utk yg bw kiri mcm kami, xda mslh sb senang nk access toilet tu walaupun di luar Bilik.

kuroneko berkata...

Itu saya tak pasti. Tp kalau yg jenis hostel gini mmg murah. Sy pg mmg bajet rendah, jd bila cari hotel, tengok mana yg ikt bajet je. lgpun hotel cuma utk bermalam. Utk yg bw kiri mcm kami, xda mslh sb senang nk access toilet tu walaupun di luar Bilik.

Tuan Iskandar berkata...

Agak tinggi jugak harga hotel tu .. JR pass tu beli kt mana? Boleh beli online ke?

kuroneko berkata...

Dekat Kyoto Dan Koe's house agak mahal. Kyoto tu kami xbrjaya cr hostel murah. Koe's house pula sbnrnya bilik utk 3 org, tp bila share berdua tgi sket la.

JR pass sy bli dgn JTB masa matta fair. Beli online pun boleh.